Между 4000 и 5000 са пациентите с лупус в България. Рядкото заболяване е с честота под 50 на 100 000 население, показват данните. На 10 май се отбелязва Световния ден на лупуса.

Системният лупус е хронично автоимунно заболяване на съединителната тъкан, от което са засегнати предимно млади хора в активна възраст. Повечето от тях отключват заболяването между 15- до 44-годишна възраст. Лупусът се среща 8 пъти по-често при жените, понякога поразява и деца.

Владислава Нанчева  е на 29 години от гр. Русе. Завършила е русенския университет. Работи  в социалната сфера. Тя живее вече с лупус вече 6 години.

„Аз не съм мързелива, аз имам лупус. Трябва ми пове един час, за да стана и да се раздвижа от леглото. Хората ми казват, че изглеждам добре, но аз чувствам болки в мускулите и ставите, изтръпнали ръце и крака, умора, гадене, виене на свят, температура. Кожата ме сърби непрекъснато. Имам сърцебиене, главоболие, мозъчна мъгла, депресия. Това е животът с лупус.“, споделя Владислава. 

Най-разпознаваемият симптом на лупуса е обрив или зачервяване на лицето от двете страни на носа, наподобяващ пеперуда. Затова и символът на системния лупус е пеперудата. Но такъв обрив не се появява при всеки пациент. Сред симптомите на различните форми на заболяването са постоянна умора и изтощение, чувствителност към слънцето, задух, ставни болки, депресия. Може да настъпи и бъбречно увреждане вследствие на лупуса, но години наред то да не се свързва със системното заболяване.

Някои пациенти са с проблеми на централната нервна система. Други пациенти имат хематологични проблеми, например анемия, тромбоцитопения (понижено ниво на тромбоцитите в кръвта). Всичко това са симптоми, които може да не се свържат веднага с това заболяване и диагнозата да се забави. В световен мащаб, за да се стигне до правилната диагноза, минават 4 до 6 години. При някои пациенти забавянето на диагнозата трае повече от шест години, защото обикновено хората не знаят, че трябва да потърсят ревматолог. Много важни са имунологичните изследвания, за да се сглоби цялата картина на заболяването. Ето защо имунолог задължително участва в поставянето на диагнозата, съветват пациенти.

Категории