България е сред страните с най-бавен достъп до модерни терапии, по данни на европейската комисия, свързани с мащабна реформа в лекарствената политика.

У нас са били достъпни едва 23 лекарства от одобрените между 2015 и 2017 г. В Германия те са 5 пъти повече. Именно равен достъп до съвременно лечение е една от целите на Еврокомисията. Сред предложенията е срокът за одобрение на нови терапии да бъде съкратен – от 400 на 180 дни.

За да се избегне дефицитът на медикаменти, какъвто и в момента има у нас, Европейската агенция по лекарствата ще изготви списък с медикаменти, чиято наличност ще следи. Фармацевтичните компании пък ще са длъжни да уведомяват при проблеми с производството или доставките.

От 10 години Анета Драганова приема лекарства за ревматоиден артрит. Лекува и глаукома. Разказва, че през този период липсва един или друг медикамент.
„Януари-февруари имах проблем с единия вид. Сега имам проблем с другия вид капки“, отчита Анета Драганова. Анета е категорична – трябват спешни мерки. „Многократно сме сигнализирали Агенцията по лекарства, но досега няма резултат. Няколко пъти сме чували от здравния министър, че няма проблем с лекарствата, но това все пак не се случва“, обяснява още жената.
„Продължават да са може би над 200 лекарства – и то сериозни лекарства. Говоря само за тези по лекарско предписание. Европа трябва да насочи усилията си към производство в Европа, което чисто стратегически би подсигурило от всякакви конфронтация с политически неща. Например конфронтацията с Китай“, обяснява и Николай Костов.
Европейската комисия предлага и стимули за компаниите, които да ги насърчат да предоставят лекарствата си във всички държави. В момента у нас средно годишно има по около 20 нови медикамента. Това е около 40% от модерните терапии, изчисляват експерти.
„Българските пациенти чакат 800 дни, за да получат достъп до нова терапия. Например пациентите в Германия чакат само стотина дни. Последният път, когато европейското законодателство е претърпявала тази промяна, беше преди 20 години“, коментира темата и Деян Денев.

Предложенията ще бъдат обсъждани поне две години, очаква експертът. Затова казва, че България трябва да търси възможности за преодоляване на проблемите. Разработени мерки има – те обаче тепърва ще бъдат обсъждани.

Източник: бТВ

Категории