Националната здравноосигурителна каса ще заплаща новата терапия с революционните JAK-инхибитори, която се прилага под формата на таблетки, при възрастни и деца над 12 години.
У нас ще е наличен един от медикаментите от класа на JAK (янус киназни) инхибиторите, който вече се прилага в 7 терапевтични области, сред които ревматоиден артрит, псориатичен артрит, улцерозен колит и др.
„Новата терапия за атопичен дерматит е шанс за нашите пациенти да постигнат трайна ремисия и да подобрят качеството си на живот. Защото без ефективно лечение трудно се носи бремето на това заболяване.“, коментира доц. Жана Казанджиева, председател на секцията по дерматоалергология към Българското дружество по дерматология.
„С новата терапия пациентите с атопичен дерматит вече има на какво да разчитат за нормален живот. Макар препаратът да не води до трайно излекуване, човек е на практика здрав.“. С тези думи председателят на Българското дерматологично дружество доц. д-р Гриша Матеев приветства поемането на новото лечение от НЗОК.
“Трябва да се предвиди ясен срок за започването на реимбурсацията на новите терапии, защото иначе всяка година се отлагат максимално, а пациентите нямат време за губене. Ние трябва да сме непрекъснато коректив на здравната система, защото тя е жестока към пациентите“, отбелязва Анета Драганова, председател на Асоциацията на пациентите с автоимунни заболявания (АПАЗ).
Категории