Пуснаха нова информационна телефонна линия, която ще бъде от помощ на пациентите с автоимунни заболявания.

Зам.-председателят на сдружението с редките заболявания Николай Недялков обясни в „България сутрин“, че линията работи от 8 май, а пациентите получават информация най-вече от други пациенти – за самото заболяване и кога трябва да отидат на лекар.

Телефонът е както за вече диагностицирани, така и за хора само със симптоми, но все още недиагностицирани. Телефонната линия (0876 303 400) работи от 10 до 17 часа, пациент отговаря на телефона.

„В Интернет има многостранна информация, която води до объркване на пациента. Могат да се доверят спокойно на сайта ни и на човека, който отговаря на телефона. Има много невярна информация в Интернет. Ние работим с медицински специалисти. Нашият сътрудник по телефона обяснява на пациента, че има административен път, който трябва да се извърви. Набелязали сме път, който пациентът може да следва“, каза още Недялков.

Даяна Иванова, която страда от рядкото заболяване на Крон, сподели пред Bulgaria ON AIR, че се е притеснявала от неизвестността и евентуалните интервенции.

„Разговаряш с пациент, който е преминал през подобни случки и ще разбереш, че не си единствен. Много хубаво е да може да се обърнеш към някого, ако се чудиш дали да отидеш на лекар“, посочи тя.

И двамата гости призоваха да намерим начин да се справим със социалната изолация и ако имаме възможност – да потърсим услугите на психотерапевт.

„За повечето заболявания има модерни терапии и има какво да се направи“, подчерта Иванова.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

Категории