„Трябва да има доказана хранителна алергия и само тогава пациентите да елиминират храната алерген за една до две години, след което отново да я въведат.“, информира доц. д-р Теодора Ханджиева-Дърленска д.м., специалист по хранене, диететика, фармакология и токсикология.
„ Хранителна алергия може да се установи чрез провокационен тест с прием на алергизиращата храна и чрез изследване на Имуноглобулин Е (IgE) в кръвта. Изследването на IgG е псевдотест, който не доказва хранителна алергия“, уточнява експертът.
Добрата новина е, че за първи път Национална здравноосигурителна каса – НЗОК е поела ангажимент да покрива терапия за пациенти с атопичен дерматит, макар да отлага това решение и изглежда пациентите ще трябва да почакат по-дълго.
Научете повече тук https://bit.ly/3LpF7Mu
Асоциация на пациенти с автоимунни заболявания – АПАЗ
Портал на пациента
Българско дерматологично дружество – БДД