Европейската комисия одобри за употреба в Европейския съюз ново лекарство (Upadacitinib) за атопичен дерматит на американска биофармацевтична компания. Терапията е под формата на таблетки и се прилага при възрастни и деца над 12 години, които страдат от умерена и тежка форма на атопичен дерматит. Одобрението е получено на база на резултатите от едно от най-големите регистрационни проучвания Фаза 3 в сферата на дерматологията с повече от 2500 пациенти.

Атопичният дерматит е хронично възпалително заболяване, което се проявява под формата на обрив, придружен със силен, постоянен сърбеж, сухота, напукване, зачервяване и загрубяване на кожата. Симптомите при умерена и тежка форма на заболяването са сериозни и продължителни. От сърбеж се оплакват 85% от пациентите, а при 77% е налице силна кожна болка или дискомфорт.  Част от пациентите развиват съпътстващи заболявания на дихателната, сърдечно-съдовата, костно-ставната система и др. Атопичният дерматит е едно от най-често срещаните дерматологични заболявания, като около 20 % от пациентите са с умерена и тежка форма.

Разработен от екип от учени, Upadacitinib представлява JAK инхибитор (Янус киназен инхибитор), който е проучван при няколко други имунозависими  възпалителни заболявания освен атопичен дерматит. Продуктът вече е одобрен за употреба в Европейския съюз и САЩ при ревматоиден артрит, псориатичен артрит и болест на Бехтерев. „JAK- инхибиторите представляват малки молекули със специфичен прицелен механизъм на действие и водят до значително облекчаване на най-тежките симптоми при атопичен дерматит. Те се приемат под формата на таблетки и потискат точно определени цитокини (сигнални молекули, които регулират имунитета и възпалителните процеси в организма), така че да овладеят процеса на възпалителната реакция и да блокират патологичната свръхреакция. Това успокоява имунната система и спомага за облекчаване симптомите на заболяването“, каза проф. Алън Ървайн от Тринити Колидж Дъблин, Ирландия, който е един от главните изследователи на новия медикамент. „Лекарите се нуждаят от повече терапевтични средства, които да им помогнат да лекуват и държат под контрол това сложно заболяване. Степента и скоростта на изчистване на кожата и облекчаване на сърбежа в клиничните проучвания Фаза 3 на Upadacitinib са много обнадеждаващи. Тези резултати имат потенциал да доведат до по-високи цели  в лечението при пациенти с умерен и тежък атопичен дерматит“, сподели още проф. Ървайн по повод одобрението на новата терапия.

„С одобрението на Upadacitinib отбелязваме значимо постижение в стремежа да трансформираме грижата за пациентите с атопичен дерматит“, каза д-р Кирил Николчев. „Щастливи сме да предоставим допълнителна възможност за лечение, която да помогне за облекчаване тежестта на неумолимия сърбеж и обрив, с които много от тези пациенти се борят ежедневно, въпреки наличните в момента възможности за лечение“, допълни той.

След одобрението от Европейската комисия предстоят редица административни процедури, за да започне медикаментът да се заплаща и в България от Националната здравноосигурителна каса. Едно от най-големите предизвикателства пред достъпа за пациентите е, че към момента здравната каса не покрива никакви терапии за атопичен дерматит. Надеждите на пациенти и специалисти са, че институциите ще разпознаят социалната значимост на проблема и ще включат заболяването в Списъка на заболяванията, за които НЗОК заплаща домашно лечение.