Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България (ОПРЗБ) и Асоциация на пациентите с автоимунни заболявания (АПАЗ) за поредна година отбелязват Световния ден за борба с артрита, който се провежда всяка година на 12 октомври.

Артритните заболявания са най-голямата група хронични заболявания в световен мащаб. Само в Европа от различни видове ревматични заболявания страдат над 120 млн. души, а в България пациентите са повече от 100 хил. души.
Сред най-често срещаните ревматични заболявания са ревматоидният артрит, болестта на Бехтерев, псориатичният артрит, подаграта, различните видове артрози и т.н.
В групата на ревматичните заболявания попадат и по-редки състояния, сред които системните заболявания на съединителната тъкан (системен лупус еритематозус, прогресивна системна склероза, васкулити, синдром на Сьогрен и др.).

Световният ден за борба с артрита се отбелязва от 1996 г. насам с цел подобряване на информираността сред обществото и медицинската общност за ревматичните заболявания. Добрата информираност скъсява времето за поставяне на диагноза. При някои заболявания диагнозата може да се забави повече от 10 години, а това води до рискове от тежка инвалидизация на хората и натоварване на социалните системи.
Ранната диагностика и рано започналото лечение са от ключово значение за отлагане на инвалидизиращите последици от тези заболявания във времето, така че пациентите да могат да водят пълноценен живот.
В последните над две десетилетия лечението на ревматичните заболявания преживява огромен прогрес с навлизането на иновативни терапии, сред които т.нар. биологични лекарства, които са известни още като модификатори на биологичния отговор. Сред тях са блокерите на Tnf alfa, блокерите на IL 17 A,IL-23. В последните няколко години навлязоха и т.нар. Jak инхбитори, които се произвеждат под формата на таблетки.

В стремежа си да повишим информираността сред членовете на двете организации, ще се проведе уебинар на тема: „Клинични изпитвания, новости в лечението на ревматоидните заболявания“ на 25.10.2021г. от 18:00 часа. В него ще се разгледа процеса на разработване и клинично изпитване на медикаментите, получаване на разрешение за употреба, както и за предстоящите новости в медикаментозната терапия на ревматоидните заболявания.