Николай Недялков е 33-годишен, юрист. Завършил е Право в Университета за национално и световно стопанство. Учредител и член на Общото събрание на АПАЗ. Председател на АПАЗ в периода 2017 – 2020 г. Работил е като юрисконсулт в Сдружение АПРА. Организира различни проекти свързани с пациентско застъпничество и изготвяне на законодателни предложения свързани с осигуряване на по-добър достъп до здравни услуги на пациентите с автоимунни заболявания. Съорганизатор и лектор в Национална кампания „Кажи не на страха, попитай ревматолог“ 2018, 2019 г. Като основни успехи от кампанията може да се отбележи  допринасяне за по-широката информираност и ускоряване навременното диагностициране на ревматичните заболявания, както и увеличаване броя на Експертните лекарски комисии в страната от 3 на 6 броя в услуга на по-добрия достъп до лечение на пациентите в страната.

– Преди 4 години направихме друго социологическо проучване, защото имахме нужда да чуем мнението на пациентите, да получим обратна връзка за това как протича тяхното лечение, за трудностите в достъпа до лечение. Тази година решихме отново да стартираме социологическо проучване, защото наблюдаваме как връзката между лекари и пациенти се наруши и хората с автоимунни заболявания имаха затруднен достъп до лечение.
Проучването ще обхване и лекарите, които са пряко свързани с поставянето на диагнози и лечението на ревматоиден и псориатичен артрит, анкилозиращ спондилит и псориазис. Така ще установим мнението на всички заинтересовани страни в процеса.
Очакваме след това проучване здравните институции да обърнат повече внимание на проблемите на пациентите. Ние като пациентска организацията ще направим всичко възможно тези проблеми да се чуят, възможно най-бързо да се поставят на обсъждане от институциите и да се стигне до решение. По този начин ще се осигури по-добър достъп на пациентите до качествено лечение, съответно и до по-качествен живот, който те заслужават.

 

Цялото интервю вижте тук