Ние от АПАЗ и ОПРЗБ традиционно отбелязваме всяка година Световния ден на борба с остеопорозата. По този повод сдруженията организираме уебинар на тема „Остеопороза“ с лектор д-р Стоян Тодоров, ревматолог практикуващ в „МБАЛ Силистра“ АД.
Уебинара, ще се проведе на 20.10.2021г. от 18 часа.

Остеропороза означава „ПОРЕСТА КОСТ”

На пръв поглед изглежда, че костите са статични структури, които не се променят. Всъщност те са динамични, живи и постоянно търпят промени.
При остеопорозата костите се разграждат по-бързо, отколкото могат да се възстановят, поради което започвате да губите костна маса(костите стават „порести“). С времето костите губят здравината си и могат да се счупят. Костната здравина се определя от интеграцията на 2 основни показателя: костна плътност и качество на костта.”
Характерно за заболяването е, че засяга предимно жени. Женският хормон естроген допринася за здравината на костите, като поддържа баланс между образуването и разграждането на костно вещество. След менопаузата се появява недостиг на естроген, необходим да поддържа този баланс. В резултат на това костите се разграждат по-бързо, отколкото могат да се възстановят.
За съжаление често поставянето на диагнозата значително закъснява. Една от причините е подценяването на симптомите от страна на пациентите и отлагане на посещението при общопрактикуващ лекар.
Ранното поставяне на диагноза и лечение е от излючителна важност, то може да предотврати костните увреждания и да се избегнат необратимите промени в костите.
Местата на които се наблюдават най-честите фрактури са гръбназни прешлени, бедрена шийка, радиус, ребра и други дълги кости.