Ние от АПАЗ и ОПРЗБ традиционно отбелязваме всяка година Световния ден на борба с Псоризис и Псориатичен артрит. По този повод сдруженията организираме уебинар по темата, които предстои.

Псориазис е хронично възпалително заболяване

Псориазисът е едно от най-разпространените кожни заболявания, характеризиращи се с червени петна по кожата, покрити със сребристобели люспи, които са с характерна локализация, но понякога обхващат цялата кожа, а при част от болните се развиват и артрити.
Типичните кожни лезии при псориазиса са червеникави плаки с рязко очертани граници и покрити със сребристо-бели люспи.

Лезиите могат да бъдат сравнително малко на брой или да засягат обширни площи от тялото.
При пациентите с псориазис могат да се наблюдават периоди на обостряне и на подобрение на заболяването. Понякога настъпва пълно изчистване на кожата.
Редица кожни заболявания могат да проявяват сходни симптоми, както при псориазиса, поради което за поставяне на диагнозата е задължителна консултацията с дерматолог.

Псориатичен артрит е хроничен възпалителен артрит, придружен с псориазис

Псориатичната артропатия (артрит, спондилит), е хронично протичащо, имунно-медиирано заболяване на опорно-двигателния апарат, засягащо периферни стави и гръбначен стълб при пациети с кожен псориазис, при обичайно отрицателен ревматоиден фактор и липса на ревматоидни възли.

Видео с Диагностика и лечение при Псориазис, вижте тук