Атопичния дерматит се приема за болест в детска възраст

Атопичния дерматит се приема за болест в детска възраст, но в последните години проучванията показват чести фази на обостряне на екземата, които могат да продължат през цялото детство, юношество, дори и в зряла възраст.

 

Атопичният дерматит е хронично заболяване

Атопичният дерматит е дълготраен (хроничен) и има тенденция да избухва периодично. За жалост все още не е намерено лечение за атопичен дерматит. Основният водещ критерий за избор на лечение е тежестта на симптомите, които могат да варират от сухота на кожата до бриви, ангажиращи цялото тяло на пациента. Задължетелен елемент, независимо от тежестта е постоянното, ежеденвно приложение на емолиенти- средства, възтановяващи бариерната функция на кожата и поддържащи хидратацията й.

 

Полезни съвети за предотвратяване на пристъпи на дерматит

Здравата кожа помага за задържането на влагата и Ви предпазва от бактерии, дразнители и алергени. Екземата е свързана с генна вариация, която засяга способността на кожата да осигури тази защита. Това позволява на кожата ви да бъде засегната от фактори на околната среда, дразнители и алергени.

Следните съвети могат да помогнат за предотвратяване на пристъпи на дерматит и да сведат до минимум ефектите на изсушаване от къпането:

  • Овлажнявайте кожата си поне два пъти на ден.
  • Използването на вазелин върху кожата на вашето бебе може да помогне за предотвратяване на развитието на атопичен дерматит.
  • Нещата, които могат да влошат кожната реакция, включват пот, стрес, затлъстяване, сапуни, перилни препарати, прах и цветен прашец.
  • Кърмачетата и децата могат да получат пристъпи от яденето на определени храни, включително яйца, мляко, соя и пшеница. Говорете с лекаря на детето си за идентифициране на потенциални хранителни алергии.
  • Вземете по-кратки вани или душове.