Псориазисът е едно от най-разпространените кожни заболявания, характеризиращи се с червени петна по кожата, покрити със сребристобели люспи, които са с характерна локализация, но понякога обхващат цялата кожа, а при част от болните се развиват и артрити.

При Псориазиса е налице ускорено делене на епидермалните клетки, като цикълът на тяхното развитие е до 7 дни, като за нормалния епидермис е средно 28 дни. Поради този факт, че делителната активност на епидермиса при Псориазиса е повишена средно 4 пъти, епидермалните клетки не достигат пълна зрялост и се идва до патологично, непълно узряване на тези клетки.

Констатират се и редица имунологични процеси – наличие на антитела срещу роговия слой и редица нарушения в имунната система. Намират се и различни метаболитни нарушения – наличие на повишена кръвна захар и холестерол, промени в някои ензими и витамини (Витамин А, В11 и В12), минерални вещества (мед, цинк и други).

 

Болестта псориазис не е заразна

Болеста псориазис не е заразна и не се предава от човек на човек.Съществуват много хипотези, относно възникване на заболяването: вирусна, имунна, метаболитна, неврогенна, генетична и други. Напоследък най-убедително е схващането за генетичния характер на Псориазиса.  В подкрепа на това схващане са редица фактори: фамилно обременяване, поява при монозиготни близнаци, свързаност с други наследствени заболявания. При заболяването се наблюдава асоциация с някои левкоцитни антигени. За появата на заболяването имат роля и някои провокиращи (отключващи) фактори като: физически фактори – травми и други, лекарства, инфекции, стресови ситуации – психотравми и други.

 

Шест основни типа псориазис

В зависимост от локализацията, характера и големината на обривните елементи могат да се разграничат шест основни типа  псориазис:

 • Псориазис вулгарис– най-често срещаната форма, която засяга предимно екстензорните части на крайниците, тялото, окосмената част на главата и други.
 • Псориазис инверса – обривите са локализирани предимно в телесните гънки.
 • Псориазис верукоза– с изразена кожно разрастване.
 • Псориазис ексудатива– с леко подуване и образуване на по-големи люспи.
 • Псориазис пустулоза – поява на мехурчета, пълни с гной върху зачервена кожна основа.
 • Еритродермия псориатика– при засягане на кожата на цялото тяло от обривите.

 

Засягане на ноктите

Нокътни промени – установяват се при една трета от болните. Понякога те могат да бъдат първият и единствен симптом на заболяването. Най-често се наблюдават точковидни вдлъбвания, петнисти изменения, разрастване на кожа под ноктите и други.

 

Източник: д-р Христо Славов

 

ДИАГНОЗИ « ПСОРИАЗИС « ДИАГНОСТИКА

Кожни прояви на псориазис

Клиничната картина е различна в зависимост от локализацията, характера и големината на обривните елементи.

 • Локализация на измененията– почти строго симетрично обхващат екстензорните повърхности на крайниците (особено лактите и коленете), туловището, окосмената част на главата, гениталиите и сравнително по-рядко дланите и стъпалата, телесните гънки, лицето и други
 • Характер на обривните елементи–надигнати над околната кожа изменения с бледорозов до тъмночервено-синкав цвят, повърхността на които е покрита със сухи сребристобели люспи.
 • Големина на измененията – варират от няколко милиметра до няколко сантиметра, като постепенно, поради периферен растеж, те се сливат и образуват плаки с различна форма, достигащи понякога големи размери,  до цялостно обхващане на кожата.

Характерни признаци на псориатичните изменения:

 • Признак на капка от свещ– при опит за премахване на люспите – те се разпадат лесно на бях прах;
 • Признак на Ауспиц– при постепенно продължително излющване на люспите се появяват точковидни кръвоизливи, така наречената „кървава роса“;
 • Признак на Воронов– наличие на бледа, леко обезцветена ареола около лезиите;
 • Феномен на Кобнер– изразява се в готовността на кожата да реагира с псориатични обриви най-често на механично увреждане;
 • Псориатична промяна в цвета на кожата – по-бели участъци от околната кожа (депигментни петна) и по-тъмни участъци от околната кожа (хиперпигментни петна), които се появяват най-често след приложено лечение;
 • Липса на субективни оплаквания при повечето болни.

Нокътни промени

Установяват се при една трета от болните. Понякога те могат да бъдат първият и единствен симптом на заболяването. Най-често се наблюдават точковидни вдлъбвания, петнисти изменения, разрастване на кожа под ноктите и други.

 

Източник: д-р Христо Славов

ДИАГНОЗИ « ПСОРИАЗИС « СИМПТОМИ И ВИДОВЕ

Кожни лезии при псориазис

Типичните кожни лезии при псориазиса са червеникави плаки с рязко очертани граници и покрити със сребристо-бели люспи.

Лезиите могат да бъдат сравнително малко на брой или да засягат обширни площи от тялото.

При пациентите с псориазис могат да се наблюдават периоди на обостряне и на подобрение на заболяването. Понякога настъпва пълно изчистване на кожата.

Редица кожни заболявания могат да проявяват сходни симптоми, както при псориазиса, поради което за поставяне на диагнозата е задължителна консултацията с дерматолог.

 

Плакатният псориазис

Най-често срещаната форма на псориазиса е плакатната, тя се наблюдава при около 80 до 90% от случаите.

Плаките са зачервени и уплътнени, покрити със сребристи люспи.

Под люспите кожата е червена и лесно ранима. При разчесване е възможно да се появи кървава капка.

Най-засегнати места са лактите, коленете, скалпът, долната част на гърба. Също така често засегнати са дланите, стъпалата и гениталиите.

Псориазис на плаки може да се развие практически върху всяка част от тялото, като често засягането е симетрично.

Гутатният псориазис е втората по честота форма на псориазиса

Той засяга по-малко от 10% от пациентите.

Често започва в детството или в ранната зряла възраст.

Характеризира се с дребни, червени обриви, покрити с люспи, по тялото и крайниците.

Гутатният псориазис се проявява изведнъж. Въпреки че може да възникне без каквато и да е явна причина, често той се отключва от редица състояния, като:

• инфекции на гърлото и горните дихателни пътища;
• стрес;
• лекарства — например средства за понижаване на кръвното налягане или някои антибиотици.

При установена инфекция се предприемат мерки за нейното овладяване. За съжаление, излекуването на инфекцията не винаги означава и обратно развитие на отключения от нея псориазис.

Гутатният псориазис може да премине в плакатен псориазис — например при сливането на нараснали гутатни плаки.

 

Еритродермичният псориазис

Една от най-тежките форми на псориазис.

Засяга между 85 и 100% от кожата на цялото тяло.

Протича с ярко зачервяване, болка, сърбеж, лющене на кожата, повишена телесна температура. Засегнатата от еритродермичен псориазис кожа губи част от защитната си функция, както и част от своята способност да контролира телесната температура и да задържа течности и белтъци.

Пациентите с еритродермичен псориазис са по-податливи на инфекции. Състоянието е потенциално животозастрашаващо. Еритродермията (червената кожа) може да е първоначалната изява на псориазис, но може и да възникне на базата на предходен псориазис на плаки или гутатен псориазис.

Отключващи фактори са: внезапно преустановяване на приема на системни кортикостероиди, употребата на някои лекарства, включително антибиотици.

Пациентите с пристъп на еритродермичен псориазис трябва незабавно да потърсят лекарска помощ.

 

Псориазис по ноктите

Засягането на ноктите много често е ясен сигнал за лекаря, че се касае за диагноза псориазис. Изменения на ноктите настъпват при 50% от боледуващите от псориазис и при 80% от пациентите с псориатичен артрит.

Най-често наблюдаваните изменения на ноктите са:

• характерни точковидни вдлъбвания — появата на малки точковидни ямки, много специфични за псориазиса;
• онихолиза или отделяне на нокътната плочка от нейното легло, често срещано при посриазиса;
• пожълтяване – често срещано при псориатични нокти на краката, което може да се прояви и по ноктите на ръцете;
• деформация на нокътя;
• удебеляване на нокътя.

Тъй като подобни симптоми се наблюдават и при дерматит, гъбична инфекция и други състояния, деформацията и удебеляването на ноктите не са така специфични за псориазиса, както точковидните вдлъбвания, онихолизата и промяната в цвета.

Понякога при първоначалния преглед на пациент могат да бъдат установени типични за псориазиса нокътни промени без никакви видими кожни лезии. При много от тези пациенти с псориатични изменения на ноктите по-късно могат да се появят и характерните кожни лезии.

 

Инвертен псориазис

Инвертният псориазис в повечето случаи се среща в кожните гънки – под мишниците и в слабините, както и около пъпа и под гърдите на жените.

Лезиите са гладки, понякога лъскави, червеникави, при които обикновено отсъства излющването, което е налице при плакатния псориазис.

Поради своята локализация в кожните гънки и деликатни участъци инвертният псориазис може да се влоши при дразнене вследствие на търкане и изпотяване, особено при много пълни хора с дълбоки кожни гънки поради наднорменото си тегло.

 

Пустулозният псориазис

Пустулозният псориазис (пустула- малко мехурче, което съдържа гной)

Пустулозният псориазис може да е ограничен по дланите и стъпалата или да засяга цялото тяло. В последния случай той представлява тежка и инвалидизираща форма на псориазиса, която може да рецидивира или да се развие при пациенти с предшестващ псориазис. Характеризира се с поява на гнойни мехурчета върху зачервена кожа. Съдържащата се в пустулите гной не съдържа инфекциозен причинител и не е заразна.

При пустулозният псориазис, както и при еритродермичния, кожата губи част от защитната си функция и пациентите са по-податливи на инфекции и загуба на течности през кожата.

Подобно на еритродермичния псориазис, пустулозният най-често се отключва от: рязко преустановяване на приема на системни кортикостероиди, инфекции и емоционален стрес. Възможно е обаче да се развие и спонтанно.

Източник: „Пробуди се“

ДИАГНОЗИ « ПСОРИАЗИС « ЛЕЧЕНИЕ

Локално лечение

В стадии на поява на обривите – охладителен крем, растителни масла или готови базисни кремове.

При останалите форми: за отстраняване на люспите – салицилова киселина 5 % разтвор в подходящ течен или мазен крем; Препарати, съдържащи урея  – чисти или в комбинация със салицилова киселина.

За разнасяне на плаките – катрани за предпочитане (каменовъглен) под формата на лосиони в комбинация със салицилова киселина и урея или кремове в комбинация с кортикостероиди; За регулиране хиперделенето на клетките – Детранол. Използват се и витамини – витамин Д3.

Общо лечение

При обриви по цялото тяло, както и при и резистентни на локална терапия случаи – Етренинат (Тигазон) като с настъпване на подобрение дозата постепенно се намалява. Цитостатици – Метотрексат по 25-30 мг/седмично.

Нестероидни противовъзпалителни средства – Аспирин, Индометацин, Волтарен и други – се използват главно при Псориатичния артрит.

Витамини – витамин В11, В12 – при еруптивните форми.

Биологични средства

Напоследък в терапия на кожния Псориазис и Псориатичния артрит навлязоха и нови биологични средства като: Адалимумаб (Хумира) 40 мг/на 14 дни, Етанерцепт (Енбрел) 50 мг/седмично, Устекинумаб (Стелара), Секукинумаб (Козентикс) и други.

Физиотерапия

Ултравиолетови облъчвания – селективна ултравиолетова терапия и морелечение; фотохимиотерапия – прилагане на фотосенсибилизатори и послеващо облъчване с  UV лъчи (365 nm от специални лампови устройства)

Диета

Ограничаване на животинските мазнини и на големите количества въглехидрати. В хранителния режим да се включват предимно растителни масла, млечни продукти, плодове и зеленчуци.

Профилактика

За избягване на тежките рецидиви се препоръчва ежегодни морелечение.

 

Източник: д-р Христо Славов

ДИАГНОЗИ « ПСОРИАЗИС « УСЛОЖНЕНИЯ

Като допълнително усложнение на псориазис могат да се развият възпалителни, метаболитни или заболявания

30% от хората с псориазис развиват псориатичен артрит.

1 от 4-ма пациенти страда от умерен до тежък псориазис.

Настъпват вторични бактериални инфекции в резултат от сърбежа и разчесването.

Псориазисът може да доведе до отключването на диабет, метаболитен синдром и други болести на имунната система.

Има повишен риск от сърдечносъдови заболявания.

Чести са състоянията на тревожност и депресия.

Най-чести странични ефекти при лечение:

• реакции на мястото на приложение (включително болка, оток, зачервяване или сърбеж);
• инфекции на дихателните пътища (включително простуда, хрема, инфекция на синусите);
• главоболие;
• коремна болка;
• гадене и повръщане;
• тревожност и депресия;
• диабет.

Като допълнително усложнение могат да се развият възпалителни, метаболитни или заболявания на лимфната система като:

• болест на Крон;
• улцерозен колит;
• метаболитни заболявания;
• възпаления на очите;
• лимфоми.

Източник: „Пробуди се“