Псориатичната артропатия (артрит, спондилит), е хронично протичащо, имунно-медиирано заболяване на опорно-двигателния апарат, засягащо периферни стави и гръбначен стълб при пациети с кожен псориазис, при обичайно отрицателен ревматоиден фактор и липса на ревматоидни възли.Серонегативен артрит (артрит с отрицателни имунологични резултати), развиващ се при малка част от болните с Кожен псориазис.
Псориазисът и псориатичният артрит почти не се срещат при деца под 13-годишна възраст. Обикновено началото на заболяването е между 30 и 50 години, като кожните промени предхождат ставното засягане с месеци или години.

7-42% от пациентите с Псориазис развиват артрит

Полово разпределение 1:1

Дебют – по всяко време, най-често 20-40 годишна възраст.

По-засегната е кавказката раса.

 

Причинителя на псориатичен артрит е неизвестен

Въпреки че точната причина за заболяването е неизвестна, смята се, че това е комбинация от:

Имуннологични нарушения:

Имунологичните промени включват повишение на антитела и имунни комплекси в организма, промени в отговора на различните клетки на имунната система.

Генетични фактори:

При болните с псориатичен артрит е установена по-честа връзка с генните системи HLA-B27, В38, В39, CWl, CW2, DRW4 и DRW7. В27 се свързва със засягане на гръбначния стълб, а DRW4 – с ерозивен артрит на ставите.

Външни фактори:

От външните фактори с най-голямо значение са инфекциите от псориатичните плаки и травмите. Стресът също обостря псориатичния артрит.

 

Петте форми на псориатичен артрит

 1. Със ставно засягане, подобно на Ревматоиден артрит, отрицателни имунологични изследвания (Ревматоиден фактор и анти-ССР).
 2. Псориатичен олигоартрит, най-честа форма има засягане на малък брой стави – единични дистални и проскимални междуфалангеални стави, колянна става, междуфалангеалната става на палеца. Съпровожда се от ентезопатия, която представлява възпаление с болка на залавните места на сухожилията за костта.
 3. “Класически” псориатичен артрит с участие на дисталните междуфалангеални стави, нокътни лезии и увреждане на костите.
 4. Мутилиращ артрит, с тежка деформация на ставите, поради костно увреждане на фалангите на пръстите.
 5. Спондилартрит, в съчетание с различен тип на периферно ставно ангажиране.

Източник: д-р Христо Славов

 

 

ДИАГНОЗИ « ПСОРИАТИЧЕН АРТРИТ « ДИАГНОСТИКА

 

Диагностицирането на псориатичен артрит

За диагнозата имат значение наличието на:

Кожен псориазис, потвърден от дерматолог след щателен преглед за наличие на кожни лезии, дори тези който не са на явно място като ушите, тила и линията на косата, пъпната област, аналната цепка и ноктите. За поставянето на диагнозата е от значение и типът на ставно засягане, също и рентгеновите промени. Диагнозата Псориатричен артрит обикновенно е комбинация от Ревматоиден артрит, Подагра, Септичен и Реактивен артрит. При болните с нокътни промени се налага изключване на гъбично засягане на ноктите.

 

Лабораторни изследвания

Лабораторните промени са леки и неспецифични. Скоростта на утаяване на еритроцитите (СУЕ) и С-Реактивния протеин са  леко до умерено повишени. Може да се открие и лека анемия. Повишеното ниво на пикочната киселина обикновено съпътства тежкия Псориазис.

 

Образни изследвания

Рентгенологично се установява артрит на дисталните междуфалангеални стави на ръцете. Наблюдава се изтъняване на костта до засегнатата става. В тежките случаи се наблюдава пълно разрушаване на ставите.

Засягането на гръбначния стълб се демонстрира с едностранно или двустранно несиметрично възпаление на сакроилиачните стави. Във всеки отдел на гръбначния стълб може да се наблюдават изолирани груби костни шипове и калциеви отлагания в междупрешленните дискове.

Ставната биопсия показва изменения, наподобяващи в голяма степен промените при Ревматоиден артрит, но с някои различия. Ставната течност дава неспецифични промени. В течността не се установяват кристали от пикочна киселина.

 

Основни клинични прояви на псориатичния артрит

Сутрешна скованост на гръбнака или периферните стави след минимум 30-минутно обездвижване е най-характерният симптом при Псориатичен артрит. Възпалителният процес не е ограничен само в засегнатите стави или гръбнака, а обхваща и околокостната обвивка, сухожилията, зоните на залавянето им върху костта (ентезопатия). Развиват се типичните пръсти „като кренвирши“.
Въпреки че артритът може да предхожда кожния обрив, сигурната диагноза на Псориатичния артрит е невъзможна без наличието на типичните за псориазис кожни или нокътни промени. Когато са малки, кожните лезии може да се открият по скалпа, около пъпа, около ануса и гениталиите. Характерни са петнисто или люспести белезникави изменения по кожата с кървене при залющване. Често заемат повърхности около лакетните и коленни стави на тялото. Нокътните промени, като потъмняване, деформация и изтъняване, са характерни за Псориазиса.

Източник: д-р Христо Славов

ДИАГНОЗИ « ПСОРИАТИЧЕН АРТРИТ « СИМПТОМИ И ВИДОВЕ

Възпаление и оток

Около 95 % от болните с Псориатичен артрит имат възпаление и оток в една или повече стави, възпалението и отока се наблюдава и в  периферните стави. Това е причината много пациенти да имат ограничение на движенията, сутрешна скованост и умора. При някои болни се установява несиметрично възпаление на малък брой стави с въвличане и на дисталните интерфалангеални (междуфалангеални) стави на двете ръце. При една трета от болните се наблюдавазасяг ане на гръбначния стълб в съчетание с една от формите на периферно ставно ангажиране.

Други важни признаци на заболяването са:

Промени в опорно-двигателния апарат:

– Ентезит/ентезопатия (възпаление на залавните места на сухожилията, ставни връзки и ставна капсула за костта)

– Теносиновит (възпаление на обвивките на флексорни сухожилия)

– Дактилит („пръст-кебабче“- оток на целия пръст)

– Миопатия (болки в мускулите)

Макар и рядко Псориатичният артрит може да възникне едновременно с кожните изменения или даже да ги предшества. В последния случай известни диагностични указания могат да дадат нокътните промени, които се срещат значително по-често при тези болни.Нокътните промени, като потъмняване, деформация и изтъняване, са характерни за Псориазиса.

Какви болестни признаци търсят ревматолозите?

 1. Сакроилиит/ спондилит
 • Сакролиит:

-активно възпаление на сакроилиачната става

 • Спондилит:

-възпаление на прешлените, което се появява най-често в лумбалния дял на гръбначния стълб;

 1. Псориатричен артрит със засягане на дисталните интерфалангеални стави
 • Включва дисталните стави на пръстите на ръцете и краката.
 1. Олигоартрит:
 • Асиметричен артрит, проявяващ се в две до четири стави.
 1. Дактилит:
 • Характеризира се с оток на пръст на ръцете или краката.
 1. Периферен ентезит:
 • Възпаление на залавно място на сухожилия или лигаментите за костта, появяващо се най-често в стави на долните крайници, като Ахилесовото сухожилие.

Източник:
д-р Румяна Христова;

д-р Христо Славов

 

 

ДИАГНОЗИ « ПСОРИАТИЧЕН АРТРИТ « ЛЕЧЕНИЕ

Лечението на Псориатичния артрит е насочено към овладяване на възпалителния процес и постигане на ремисия на заболяването.

Медикаментозно лечение:

Нестероuднu протuвовъзпалuтелни средства (НСПВС), Средства запостигане ремисия на заболяването: Златни препарати, Methotrexate, Антималарични средства.

Кортикостероиди – за облекчение на остро или тежко ставно възпаление и подуване са необходими кортикостероиди, приложени през устата или чрез инжекция. При използване на кортикостероиди има риск да се провокира пустулозен псориазис (тип псориазис, при който по кожата се появяват множество изпълнени с гной мехурчета). Поради това се препоръчва приложение на ниски дози при възпалени стави и сухожилия. Преустановяването на кортикостероидите също може обостри кожния псориазис.

Болест-модифициращите антиревматични лекарства (БМАРЛ) действат върху причините за възпалението. Пациентите с умерен до тежък псориатичен артрит се нуждаят от помощна терапия от нестероидни противовъзпалителни средства или кортикостероиди. Метотрексат, циклоспорин и лефлуномид са болест-модифициращи антиревматични лекарства, често прилагани при псориатичен артрит.

Биологични средства

Ако имате умерено тежък до тежък псориатричен артрит и другите лекарства не действат или имат странични ефекти и не могат да бъдат използвани, лекарят може да ви предпише биологично средство.

Биологичните средства се приемат под формата на инжекция или венозно вливане.

Биологичните медикаменти са средства, които работят директно върху специфични клетки или вещества в имунната система, които влияят върху псориатричния артрит.

В момента в България се реимбурсират от Националната здравноосигурителна пет анти-TNF медикамента за псориатичен артрит: адалимумаб, голимумаб, етанерцепт, инфликсимаб и цертолизумаб пегол, но се очаква появата и на други биологични средства, включително и с друг механизъм на действие. Въздействието на анти-TNF медикаментите се проследява. Тези медикаменти се изписват от специална комисия и са безплатни за пациента.

JAK-инхибитор

JAK инхибиторите принадлежат към семейство лекарства, наречено DMARD (болест модифициращи антиревматични лекарства), те спомагат за облекчаване на болките и подуването в ставите. Тези лекарства намаляват вашата свръхактивна имунна система, за да предотвратят увреждане на ставите. Предимство на JAK инхибиторите е, че можете да ги приемате през устата.

Немедикаментозно лечение на псориатичен артрит

Физиотерапия и рехабилитация – целят да се справят с последиците от заболяването. Упражнения, помощни средства и терапии могат да позволят на пациентите да подобрят функцията на артритните стави, да запазят силата, да поддържат обема на движение и да облекчат болката и подуването.
 

Немедикаментозно лечение: UV-светлина с голяма дължина на вълната (PUVA) – повлиява периферния артрит.

Хирургично лечение: протезиране на тазобедрена или колянна става при съответни показания.

Хигиенно-диетичен режим: избягване физическо обременяване на възпалените стави. В стадий на ремисия лечебна физкултура, физиотерапевтични процедури.

При болните с кожни увреждания допълнително се прилага локално лечение на Псориазиса.

 

Източник:“Пробуди се“;
д-р Христо Славов

 

ДИАГНОЗИ « ПСОРИАТИЧЕН АРТРИТ « УСЛОЖНЕНИЯ

Правилно подбраната терапия повишава качеството на живот

Поставянето на диагнозата в ранен етап и правилно подбраната терапия са от изключителна важност за повишаване качеството на живот на пациентите.

Степента на активност на артрита не е свързана с активността на кожното заболяване – при някои хора с много лек псориазис може да се прояви тежък артрит.

 

Възможни усложнения

При Псориатичен артрит системното засягане включва възпалителни промени на очите, установяващи се в 30 % от болните. Развива се конюнктивит, ирит, еписклерит или сух кератоконюнктивит. При болните може да се яви клапно увреждане на аортнана клапа на сърцето. Наблюдавани са случаи със засягане на мускулите. При засягане на бъбреците е възможно развитие на бъбречна амилоидоза.

Известна е злокачествената форма на заболяването, при която Псориазисът е по цялото тяло, а ставните промени са бързо прогресиращи. В този случай може да се наблюдава нетипична изява на Псориазиса – с тежки зачервявания и гнойници по кожата в съчетание с тежко разрушение на ноктите. Температурата е висока. Злокачествената форма протича с тежки трофични нарушения – мускулна атрофия, косопад и други.

 

Източник: д-р Христо Славов