🥜🐟🍞„Трябва да има доказана хранителна алергия и само тогава пациентите да елиминират храната алерген за една до две години, след което отново да я въведат.“, информира доц. д-р Теодора Ханджиева-Дърленска д.м., специалист по хранене, диететика, фармакология и токсикология.
🧪„ Хранителна алергия може да се установи чрез провокационен тест с прием на алергизиращата храна и чрез изследване на Имуноглобулин Е (IgE) в кръвта. Изследването на IgG е псевдотест, който не доказва хранителна алергия“, уточнява експертът.
🫶🇧🇬 Добрата новина е, че за първи път Национална здравноосигурителна каса – НЗОК е поела ангажимент да покрива терапия за пациенти с атопичен дерматит, макар да отлага това решение и изглежда пациентите ще трябва да почакат по-дълго. ⌛💸
💡Научете повече тук 👉https://bit.ly/3LpF7Mu
🤝Асоциация на пациенти с автоимунни заболявания – АПАЗ
🤝Портал на пациента
🤝Българско дерматологично дружество – БДД