Какво представлява пустулозният псориазис?

Псориазисът е състояние, което причинява обезцветени, люспести петна върху кожата. Той може да се появи навсякъде по тялото, но често се среща около коленете и лактите.

Псориазисът засяга всички възрасти, но най-често се появява при хора между 15-35 години. Рядко се случва децата на възраст под 10 години да развият това състояние.

Псориазисът не е заразен и може да се прояви в различни форми. Една от тези форми е пустулозният псориазис, при който са наблюдавани бели, незаразни пълни с гной мехури (пустули). Това състояние е много рядко срещано и засяга само 3,3 процента от хората с псориазис, според по-старо проучване от 2009 г. Проучването използва данни, събрани между 1970 и 2000 г.

Пустулозният псориазис може да се появи във връзка с други форми на псориазис, като плакатен псориазис. Пустулозният псориазис засяга области, като ръцете и краката, но може да обхване и цялото тяло, въпреки това рядко се появява на лицето.

Обикновено в началото пустулозният псориазис причинява обезцветяване (депигментация) и чувствителност на част от кожата. В рамките на няколко часа се образуват големи мехури, изпълнени с гной. Накрая тези мехури стават кафяви и образуват коричка. След като отпаднат от кожата, тя може да изглежда лъскава или люспеста.

Какви видове пустулозен псориазис съществуват?

Има няколко вида пустулозен псориазис:

Пустулозен псориазис на фон Зумбуш (von Zumbusch)

Псориазисът на фон Зумбуш (дифузният вариант на пустулозния псориазис) или остър генерализиран пустулозен псориазис, е най-тежкият вид пустулозен псориазис. Това е много рядко срещано състояние. В началото се наблюдават болезнени участъци от зачервена кожа. Пустулите се образуват в рамките на часове и изсъхват за 1 или 2 дни.

Псориазисът на фон Зумбуш може да се повтаря на цикли, връщайки се на всеки няколко дни или седмици. При деца състоянието се наблюдава рядко, но когато се появи, то протича по-леко, отколкото при възрастни. При децата състоянието често се подобрява без лечение. Симптомите на пустулозният псориазис на фон Зумбуш могат да включват:

 • Силен сърбеж;
 • Висока температура;
 • Учестен пулс;
 • Мускулна слабост;
 • Анемия;
 • Втрисане;
 • Дехидратация

При това състояние е необходима незабавна медицинска помощ. С течение на времето псориазисът на фон Зумбуш може да причини загуба на тегло и изтощение. Потенциалните усложнения от състоянието включват загуба на коса и нокти, вторична бактериална инфекция и увреждане на черния дроб. Ако не бъде лекувано, може да доведе до сърдечна и дихателна недостатъчност.

Палмоплантарна пустулоза

Палмоплантарната пустулоза се нарича още локализирана пустулоза. Този вид пустулозен псориазис засяга:

 • Дланите на ръцете (обикновено в основата на палеца);
 • Стъпалата на краката;
 • Страничните части на петите

При състоянието пустулите се образуват върху червени петна по кожата и по-късно стават кафяви, отлепват се и образуват коричка.

Както при псориазиса на фон Зумбуш, палмоплантарната пустулоза може да се появява и да си отива на цикли, оставяйки кожата с груб, напукан вид. Хората, които пушат цигари, имат по-висока честота на палмоплантарна пустулоза, отколкото непушачите. Симптомите могат да включват:

 • Сърбеж;
 • Болка;
 • Парене в ръцете и краката;
 • Затруднено ходене и изпълнение на дейности с ръцете

Акропустулоза

Акропустулозата представлява рядък вид пустулозен псориазис. Състоянието се разпознава лесно по болезнените кожни лезии, които се образуват по краищата на пръстите на ръцете и краката. Когато пустулите се спукат, те оставят яркочервени люспести петна, които могат да сълзят.

Този тип псориазис обикновено възниква в резултат на инфекция или нараняване на кожата. Акропустулозата може да стане тежка и да причини деформации на ноктите на краката и физически промени в костта и пръста.

Понякога акропустулозата се бърка с болестта ръка-крак-уста. За разлика от нея, обаче, акропустулозата не е придружена от треска или възпалено гърло.

Библиография

1. American Academy of Dermatology. Are triggers causing your psoriasis flare-ups?
2. MedlinePlus. Generalized pustular psoriasis
3. National Organization for Rare Disorders (NORD). Palmoplantar pustulosis
4. National Health Service (NHS). Psoriasis
5. Healthline. What Does Pustular Psoriasis Look Like?

Източник:  puls.bg