0876-303-400
*от 10 до 17ч.
Университет за пациенти
Диагнози « Анкилозиращ спондилит « Лечение

Лечение и профилактика
Лечението цели овладяване на възпалителната активност, поддържане обема на движение на гръбначния стълб и ставите и спиране на прогресията на заболяването. Ранната диагноза спомага за ранно установяване на извън-скелетните прояви на АС и за навременното им лечение. Обучението на болните повишава сътрудничеството им в лечебния процес.

Обезболяващи медикаменти:
Миорелаксанти, нестероидни противовъзпалителни средства, болестпроменящи антиревматични средства.

Спорт:
Препоръчително е пациентите да правят физически упражнения, да наблегнат на спортове като плуване, за да се забави обездвижването на гръбначния стълб, може да се приложи и физиотерапия.

Биологична терапия:
В последните години навлезе терапията с биологични лекарства (Хумира, Енбрел, Цимзия, Симпони и други), която е много ефективна при повечето от пациентите.


JAK-инхибитор
JAK инхибиторите принадлежат към семейство лекарства, наречено DMARD (болест модифициращи антиревматични лекарства), те спомагат за облекчаване на болките и подуването в ставите. Тези лекарства намаляват вашата свръхактивна имунна система, за да предотвратят увреждане на ставите. Предимство на JAK инхибиторите е, че можете да ги приемате през устата.

Лечебна гимнастика:

Седеж, ръцете свити пред гърдите, лактите в страни. На 1 извивка вляво-издишване. На 2 връщане-вдишване. (3-5 пъти)
Стоеж, тояжката в двете ръце пред гърдите. На 1 повдигане на тояжката горе с едновременно изнасяне на левия крак назад. На 2 връщане в изходно положение(3-5 пъти).
Стоеж, тояжката е зад тялото, хваната хваната в двата края. На 1 повдигане на лявата ръка отстрани до горе, дясната я подпомага, след това в другата посока(2-4 пъти).
Стоеж с медицинска топка в ръцете. Топката се подава от едната на другата ръка около тялото(3-4 пъти) в двете посоки.

Други препоръки:
Поддържане на нормална стойка на работното място (ергономичен стол). Ползване на твърдо легло нощем. Спиране на тютюнопушенето.

 

Източник:
д-р Христо Славов
д-р Мария Пройнова