0876-303-400
*от 10 до 17ч.
Университет за пациенти
Диагнози « Анкилозиращ спондилит « Усложнения

Трайни деформации на гръбначния стълб и гръдния кош

Трайните деформации на гръбначния стълб и гръдния кош водят до ограничен функционален капацитет, затруднено дишане, притискане на коремните органи с последващо затруднено функциониране.

Трайните деформации и ограничения с функционален дефицит са сериозен социален проблем, защото са причина за трайна нетрудоспособност, ранно пенсиониране и тежки депресивни синдроми.

 

Извънставни прояви

При Анкилозиращия спондилит се срещат и някои извънставни прояви, от които най-често срещана е острият преден увеит, той се среща при около 40% от засегнатите хора.
Увейтът представлява част от окото, наречена увея и предизвиква зачервяване, болка, сълзотечение и непоносимост към светлина, а ако не се лекува - увредата на зрителна острота. Това състояние се диагностицира и лекува от специалист очни болести.

Сред нечесто срещаните извънставни прояви на заболяването са аортна недостатъчност, проводни нарушения на сърцето, белодробна фиброза и възпалителна болест на червата, които могат да липсват в началото на заболяването, но да се развият по-късно.

 

Източник: 
"Пробуди се"