0876-303-400
*от 10 до 17ч.
Университет за пациенти
Диагнози « Болест на крон « Усложнения

Чревни усложнения при болест на Крон

Фибростенотичната болест на Крон се характеризира с наличието на чревни стеснения, които биха могли да доведат до непроходимост на тънките черва. Тези стеснения са често усложнение при болест на Крон. Обикновено не водят до оплаквания, докато размерът на отвора на червото не се стесни дотолкова, че да причини запушване.

Фистулизиращата болест на Крон се характеризира с образуването на фистули (патологични новообразувани каналчета). Фистулите възникват или в перианалната област (около ануса), или се образуват между различни части на червата и други органи, като пикочния мехур, вагината и коремната стена.

Абсцеси в корема, малкия таз или около ануса се наблюдават при 10-30% от пациентите с болест на Крон. Абсцесът представлява новообразувана кухина, изпълнена с гнойна маса и заобиколена от възпалена тъкан.

Други усложнения – перфорация, масивен кръвоизлив, малабсорбция.

 

Болест на Крон - извънчревни изяви

Извънчревни изяви се наблюдават при една трета от пациентите с болест на Крон.

Ревматологични: артрит и/или артропатия със засягане на големите и/или малките стави по крайниците; аксиален артрит – засягане на ставите по гръбнака и в таза; остеопороза.

Кожни изяви: нодозна еритема, гангренозна пиодерма, синдром на Суийт и псориазис.

Нодозната еритема се развива при приблизително 10% от пациентите. Тя се характеризира с горещи, червени, чувствителни кожни лезии по крайниците.

Гангренозната пиодерма се наблюдава при 1 до 12% от пациентите. Тя се характеризира с лезии, съдържащи мъртва тъкан, кръв и възпалителна течност, която излиза през стените на малките кръвоносни съдове.

Синдромът на Суийт е състояние, което се получава в резултат от свръхчувствителна реакция на кожата срещу алергени. Развиват се плаки по тялото при наличието на дразнещ фактор, които причиняват висока температура и силни болки заедно с обривите.

Очни изяви: най-честите изяви от страна на очите при болест на Крон са увеит и еписклерит.

Жлъчно-чернодробни заболявания. Чернодробна стеатоза (омазняване на черния дроб), образуване на камъни в жлъчката и първичен склерозиращ холангит (ПСХ). ПСХ е хронично чернодробно заболяване, характеризиращо се със задържане на жлъчка, възпаление и стеснение на жлъчните пътища. Това заболяване води до чернодробна цироза.

Венозен тромбемболизъм: рискът от образуване на тромби (съсиреци) е увеличен двукратно при пациентите с УК в сравнение с общата популация.

Анемия: анемията е състояние, при което броят на червените кръвни клетки или количеството хемоглобин е по-малко от нормалното.

 

Източник: "Пробуди се"