0876-303-400
*от 10 до 17ч.
Университет за пациенти
Диагнози « Псориатичен артрит « Обща информация

Псориатичен артрит е хроничен възпалителен артрит, придружен с псориазис

Псориатичната артропатия (артрит, спондилит), е хронично протичащо, имунно-медиирано заболяване на опорно-двигателния апарат, засягащо периферни стави и гръбначен стълб при пациети с кожен псориазис, при обичайно отрицателен ревматоиден фактор и липса на ревматоидни възли.Серонегативен артрит (артрит с отрицателни имунологични резултати), развиващ се при малка част от болните с Кожен псориазис.
Псориазисът и псориатичният артрит почти не се срещат при деца под 13-годишна възраст. Обикновено началото на заболяването е между 30 и 50 години, като кожните промени предхождат ставното засягане с месеци или години.

7-42% от пациентите с Псориазис развиват артрит

Полово разпределение 1:1

Дебют – по всяко време, най-често 20-40 годишна възраст.

По-засегната е кавказката раса.

 

Причинителя на псориатичен артрит е неизвестен

Въпреки че точната причина за заболяването е неизвестна, смята се, че това е комбинация от:

Имуннологични нарушения: 

Имунологичните промени включват повишение на антитела и имунни комплекси в организма, промени в отговора на различните клетки на имунната система.

Генетични фактори:

При болните с псориатичен артрит е установена по-честа връзка с генните системи HLA-B27, В38, В39, CWl, CW2, DRW4 и DRW7. В27 се свързва със засягане на гръбначния стълб, а DRW4 - с ерозивен артрит на ставите.

Външни фактори:

От външните фактори с най-голямо значение са инфекциите от псориатичните плаки и травмите. Стресът също обостря псориатичния артрит.

 

Петте форми на псориатичен артрит

1. Със ставно засягане, подобно на Ревматоиден артрит, отрицателни имунологични изследвания (Ревматоиден фактор и анти-ССР).

 2. Псориатичен олигоартрит, най-честа форма има засягане на малък брой стави - единични дистални и проскимални междуфалангеални стави, колянна става, междуфалангеалната става на палеца. Съпровожда се от ентезопатия, която представлява възпаление с болка на залавните места на сухожилията за костта.

3. “Класически” псориатичен артрит с участие на дисталните междуфалангеални стави, нокътни лезии и увреждане на костите.

4. Мутилиращ артрит, с тежка деформация на ставите, поради костно увреждане на фалангите на пръстите.

5. Спондилартрит, в съчетание с различен тип на периферно ставно ангажиране.

Източник: д-р Христо Славов