0876-303-400
*от 10 до 17ч.
Университет за пациенти
Диагнози « Псориатичен артрит « Диагностика

Диагностицирането на псориатичен артрит

За диагнозата имат значение наличието на:

Кожен псориазис, потвърден от дерматолог след щателен преглед за наличие на кожни лезии, дори тези който не са на явно място като ушите, тила и линията на косата, пъпната област, аналната цепка и ноктите. За поставянето на диагнозата е от значение и типът на ставно засягане, също и рентгеновите промени. Диагнозата Псориатричен артрит обикновенно е комбинация от Ревматоиден артрит, Подагра, Септичен и Реактивен артрит. При болните с нокътни промени се налага изключване на гъбично засягане на ноктите.

 

Лабораторни изследвания

Лабораторните промени са леки и неспецифични. Скоростта на утаяване на еритроцитите (СУЕ) и С-Реактивния протеин са  леко до умерено повишени. Може да се открие и лека анемия. Повишеното ниво на пикочната киселина обикновено съпътства тежкия Псориазис.

 

Образни изследвания

Рентгенологично се установява артрит на дисталните междуфалангеални стави на ръцете. Наблюдава се изтъняване на костта до засегнатата става. В тежките случаи се наблюдава пълно разрушаване на ставите.

Засягането на гръбначния стълб се демонстрира с едностранно или двустранно несиметрично възпаление на сакроилиачните стави. Във всеки отдел на гръбначния стълб може да се наблюдават изолирани груби костни шипове и калциеви отлагания в междупрешленните дискове.

Ставната биопсия показва изменения, наподобяващи в голяма степен промените при Ревматоиден артрит, но с някои различия. Ставната течност дава неспецифични промени. В течността не се установяват кристали от пикочна киселина.

 

Основни клинични прояви на псориатичния артрит

Сутрешна скованост на гръбнака или периферните стави след минимум 30-минутно обездвижване е най-характерният симптом при Псориатичен артрит. Възпалителният процес не е ограничен само в засегнатите стави или гръбнака, а обхваща и околокостната обвивка, сухожилията, зоните на залавянето им върху костта (ентезопатия). Развиват се типичните пръсти "като кренвирши".
Въпреки че артритът може да предхожда кожния обрив, сигурната диагноза на Псориатичния артрит е невъзможна без наличието на типичните за псориазис кожни или нокътни промени. Когато са малки, кожните лезии може да се открият по скалпа, около пъпа, около ануса и гениталиите. Характерни са петнисто или люспести белезникави изменения по кожата с кървене при залющване. Често заемат повърхности около лакетните и коленни стави на тялото. Нокътните промени, като потъмняване, деформация и изтъняване, са характерни за Псориазиса.

Източник: д-р Христо Славов