0876-303-400
*от 10 до 17ч.
Университет за пациенти
Диагнози « Псориатичен артрит « Лечение

Лечението на Псориатичния артрит е насочено към овладяване на възпалителния процес и постигане на ремисия на заболяването.

Медикаментозно лечение:

Нестероuднu протuвовъзпалuтелни средства (НСПВС), Средства запостигане ремисия на заболяването: Златни препарати, Methotrexate, Антималарични средства.

Кортикостероиди - за облекчение на остро или тежко ставно възпаление и подуване са необходими кортикостероиди, приложени през устата или чрез инжекция. При използване на кортикостероиди има риск да се провокира пустулозен псориазис (тип псориазис, при който по кожата се появяват множество изпълнени с гной мехурчета). Поради това се препоръчва приложение на ниски дози при възпалени стави и сухожилия. Преустановяването на кортикостероидите също може обостри кожния псориазис.

Болест-модифициращите антиревматични лекарства (БМАРЛ) действат върху причините за възпалението. Пациентите с умерен до тежък псориатичен артрит се нуждаят от помощна терапия от нестероидни противовъзпалителни средства или кортикостероиди. Метотрексат, циклоспорин и лефлуномид са болест-модифициращи антиревматични лекарства, често прилагани при псориатичен артрит.

Биологични средства

Ако имате умерено тежък до тежък псориатричен артрит и другите лекарства не действат или имат странични ефекти и не могат да бъдат използвани, лекарят може да ви предпише биологично средство.

Биологичните средства се приемат под формата на инжекция или венозно вливане.

Биологичните медикаменти са средства, които работят директно върху специфични клетки или вещества в имунната система, които влияят върху псориатричния артрит.

В момента в България се реимбурсират от Националната здравноосигурителна пет анти-TNF медикамента за псориатичен артрит: адалимумаб, голимумаб, етанерцепт, инфликсимаб и цертолизумаб пегол, но се очаква появата и на други биологични средства, включително и с друг механизъм на действие. Въздействието на анти-TNF медикаментите се проследява. Тези медикаменти се изписват от специална комисия и са безплатни за пациента.

JAK-инхибитор

JAK инхибиторите принадлежат към семейство лекарства, наречено DMARD (болест модифициращи антиревматични лекарства), те спомагат за облекчаване на болките и подуването в ставите. Тези лекарства намаляват вашата свръхактивна имунна система, за да предотвратят увреждане на ставите. Предимство на JAK инхибиторите е, че можете да ги приемате през устата.

Немедикаментозно лечение на псориатичен артрит

Физиотерапия и рехабилитация - целят да се справят с последиците от заболяването. Упражнения, помощни средства и терапии могат да позволят на пациентите да подобрят функцията на артритните стави, да запазят силата, да поддържат обема на движение и да облекчат болката и подуването.
 

Немедикаментозно лечение: UV-светлина с голяма дължина на вълната (PUVA) - повлиява периферния артрит.

Хирургично лечение: протезиране на тазобедрена или колянна става при съответни показания.  

Хигиенно-диетичен режим: избягване физическо обременяване на възпалените стави. В стадий на ремисия лечебна физкултура, физиотерапевтични процедури. 

При болните с кожни увреждания допълнително се прилага локално лечение на Псориазиса.

 

Източник:"Пробуди се";
д-р Христо Славов