0876-303-400
*от 10 до 17ч.
Университет за пациенти
Диагнози « Псориатичен артрит « Усложнения

Правилно подбраната терапия повишава качеството на живот

Поставянето на диагнозата в ранен етап и правилно подбраната терапия са от изключителна важност за повишаване качеството на живот на пациентите.

Степента на активност на артрита не е свързана с активността на кожното заболяване – при някои хора с много лек псориазис може да се прояви тежък артрит.

 

Възможни усложнения

При Псориатичен артрит системното засягане включва възпалителни промени на очите, установяващи се в 30 % от болните. Развива се конюнктивит, ирит, еписклерит или сух кератоконюнктивит. При болните може да се яви клапно увреждане на аортнана клапа на сърцето. Наблюдавани са случаи със засягане на мускулите. При засягане на бъбреците е възможно развитие на бъбречна амилоидоза.

Известна е злокачествената форма на заболяването, при която Псориазисът е по цялото тяло, а ставните промени са бързо прогресиращи. В този случай може да се наблюдава нетипична изява на Псориазиса - с тежки зачервявания и гнойници по кожата в съчетание с тежко разрушение на ноктите. Температурата е висока. Злокачествената форма протича с тежки трофични нарушения - мускулна атрофия, косопад и други.

 

Източник: д-р Христо Славов