0876-303-400
*от 10 до 17ч.
Университет за пациенти
Диагнози « Псориазис « Обща информация

Псориазис е хронично възпалително заболяване

Псориазисът е едно от най-разпространените кожни заболявания, характеризиращи се с червени петна по кожата, покрити със сребристобели люспи, които са с характерна локализация, но понякога обхващат цялата кожа, а при част от болните се развиват и артрити.

При Псориазиса е налице ускорено делене на епидермалните клетки, като цикълът на тяхното развитие е до 7 дни, като за нормалния епидермис е средно 28 дни. Поради този факт, че делителната активност на епидермиса при Псориазиса е повишена средно 4 пъти, епидермалните клетки не достигат пълна зрялост и се идва до патологично, непълно узряване на тези клетки.

Констатират се и редица имунологични процеси – наличие на антитела срещу роговия слой и редица нарушения в имунната система. Намират се и различни метаболитни нарушения – наличие на повишена кръвна захар и холестерол, промени в някои ензими и витамини (Витамин А, В11 и В12), минерални вещества (мед, цинк и други).

 

Болестта псориазис не е заразна

Болеста псориазис не е заразна и не се предава от човек на човек.Съществуват много хипотези, относно възникване на заболяването: вирусна, имунна, метаболитна, неврогенна, генетична и други. Напоследък най-убедително е схващането за генетичния характер на Псориазиса.  В подкрепа на това схващане са редица фактори: фамилно обременяване, поява при монозиготни близнаци, свързаност с други наследствени заболявания. При заболяването се наблюдава асоциация с някои левкоцитни антигени. За появата на заболяването имат роля и някои провокиращи (отключващи) фактори като: физически фактори – травми и други, лекарства, инфекции, стресови ситуации – психотравми и други. 

 

Шест основни типа псориазис

В зависимост от локализацията, характера и големината на обривните елементи могат да се разграничат шест основни типа  псориазис:

  • Псориазис вулгарис – най-често срещаната форма, която засяга предимно екстензорните части на крайниците, тялото, окосмената част на главата и други.
  • Псориазис инверса – обривите са локализирани предимно в телесните гънки.
  • Псориазис верукоза – с изразена кожно разрастване.
  • Псориазис ексудатива – с леко подуване и образуване на по-големи люспи.
  • Псориазис пустулоза – поява на мехурчета, пълни с гной върху зачервена кожна основа.
  • Еритродермия псориатика – при засягане на кожата на цялото тяло от обривите.

 

Засягане на ноктите

Нокътни промени – установяват се при една трета от болните. Понякога те могат да бъдат първият и единствен симптом на заболяването. Най-често се наблюдават точковидни вдлъбвания, петнисти изменения, разрастване на кожа под ноктите и други.


Източник: д-р Христо Славов