0876-303-400
*от 10 до 17ч.
Университет за пациенти
Диагнози « Ревматоиден артрит « Лечение

Цели на лечението

Лечението има за цел да се постигне облекчаване на болката, да се потисне и ограничи възпалителният процес, да се избегнат нежеланите странични ефекти на ползваните медикаменти, да се запази максимално ставната и мускулна подвижност, да се подбере подходящо базисно средство за контрол на заболяването, да се постигне трудова и социална рехабилитация на болния.. Лечебният план се базира на основните принципи за общ и локален покой в стадия на активност на заболяването.

Терапевтичен план: 

Лечението на ревматоиден артрит е индивидуално за всеки пациент. То зависи от напредналоста на заболяването. В началото на лечението освен диета, която включва  пълноценно хранене с допълнително обогатяване на диетата с vit. А или рибено масло, се препоръчва лечебна гимнастика, физиопроцедури и раздвижване на неактивните стави.

 

Медикаментозно лечение

  • НСПВС, Аналгетици
  • Кортикостероиди
  • Променящи болестната активност противоревматични средства (DMARDs)

- Sulfasalazine
- Methotrexate
- Penicillamine
- Leflunomide
- Cyclosporine
- Hydroxychloroquine
- Орално или инжекционно злато

Биологични средства за ревматоиден артрит

Биологичните медикаменти са продукти, които работят директно върху специфични клетки или вещества във вашата имунна система и по този начин влияят върху болестния процес.

В момента в България прилаганите биологични средства са Хумира, Енбрел, Цимзия, Роактемра и Мабтера, в зависимост от вида на терапията се прилагат под формата на инжекция или венозно вливане.

JAK-инхибитор

JAK инхибиторите принадлежат към семейство лекарства, наречено DMARD(болест модифициращи антиревматични лекарства), те спомагат за облекчаване на болките и подуването в ставите. Тези лекарства намаляват вашата свръхактивна имунна система, за да предотвратят увреждане на ставите. предимството на JAK инхибиторите е, че можете да ги приемате през устата.

 

Източник:
д-р Мария Недкова
д-р Христо Славов